Perunamuusi
Neljälle; maidoton, munaton, (soijaton), vegaaninen
~1 kg jauhoisia perunoita
1,5 dl kasvirasvasekoitetta, esim. Nordic ruoka 15%
0,5 dl maustamatonta soijamaitoa
Nokare sinistä Keijua
Suolaa maun mukaan
1. Kuori ja pilko perunat, keitä suolalla maustetussa vedessä.
2. Lisää mikrossa lämmitetty kasvirasvasekoite ja soijamaito.
3. Survo ja/tai vatkaa.
4. Mausta Keijulla ja suolalla.
Tein eilen ensimmäisen kerran maidotonta perunamuusia, kun kaipasin jotain helppoa ja perinteistä lisuketta paistetuille muikuille. Googletin erilaisia maidottomia vaihtoehtoja perunamuusille, ja huomasin, että useimmiten maito on tapana korvata keitinvedellä, soijakermalla tai kauramaidolla. Keitinveteen tai kasvisliemeen tehtynä muusista jää kuitenkin uupumaan se tuttu ihana kermainen maku, ja soijakerma on taas usein jokseenkin makeaa. Kauramaidossa on puolestaan ainakin omasta mielestäni aika voimakas kaurainen sivumaku, minkä takia käytän sitä yleensä vain leivonnassa.
Koska halusin, että muusissani on mahdollisimman samanlainen maku ja rakenne kuin perinteisessä täysmaitoon valmistetussa muusissa, päädyin tekemään sen kasvirasvasekoitteeseen ja maustamattomaan soijamaitoon. Eroa lehmänmaitoon valmisttettuun muusiin en huomannut, ja niin maku kuin koostumus oli ihanan samettinen ja kermainen.
Kasvirasvasekoitteen ja soijamaidon suhdetta voi muuttaa sen mukaan, miten kermaisesta muusista pitää. Halutessaan muusin voi valmistaa myös kokonaan jompaankumpaan. Kasvirasvasekoitteeseen valmistettuna se sopii myös soija- ja kaura-allergikoille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti